Leonardo Da Vinci a mérnöki munka mesterműveként jellemezte az emberi lábfejet, hiszen 26 fő csont, 33 ízület, 107 ízületi szalag, és 19 izom valamint ín alkotja, melyeknek a feladata, hogy egyensúlyban tartson bennünket bármilyen talajon, és bármilyen cipőben.

Sok hölgy tudja már, hogy a magas sarkú cipő viselése terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Márpedig ha a talpak ízületei nem működnek megfelelően a magas sarkú cipő viselése miatt, a test többi részének kell kompenzálni, ami azt jelenti, hogy azokra többletterhelés jut.

A magas sarkú cipő megemeli a sarkat, ezzel a test gravitációs pontja előrehelyeződik. Ennek ellensúlyozására a hát alsó szakasza meghajlik, gerincünk tartása is megváltozik, nyomást gyakorolva a háti és nyaki idegekre. A térdek terhelése fokozódik, ezáltal nő az ízületi kopás kockázata. Magassarkú cipő viselésekor nem működik megfelelően az izompumpa sem.

A teljesen lapos talpú cipők sincsenek jótékony hatással lábunkra, sőt. A manapság divatos flip-flop papucsok és balerinacipők teljesen sima, egyenes talppal rendelkeznek, szintén káros hatással lehetnek és ortopédiai lábbetegséghez vezethetnek. Az ideális lábbeli talpának mindig van egy olyan íve -nem feltétlen sarka-, ami a talp illetve lábfej megtartását, emelését szolgálja.

Lapos talpú cipőben az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert. Ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődhet és fájdalmassá válhat, emellett a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lúdtalpasok számára is okozhat problémát a túl lapos cipő, hiszen hatásárs kialakulhat az ún. saroksarkantyú betegség, amely egy nagyon fájdalmas elváltozás a sarok talpi részén.

 

Milyen tehát az ideális cipő?

– 3-4 centiméter sarokmagasságú

– puha , lélegző bőrből készült

– rugalmas talpú

Categories: Egyéb